Curriculum Vitae Gerrit van Middelkoop

Gerrit van Middelkoop
Rheden 10-01-19491961 t/m 1966: HBS-B aan het Baudartius College in Zutphen

1966 t/m 1971: Opleiding tekendocent eerste graad aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.

1972 tot 2004: Docent Beeldende Vorming / Tekenen / Kunstgeschiedenis aan het Arentheem College, voorheen Thomas A Kempiscollege, school voor HAVO en VWO in Arnhem. Daarnaast actief in de beeldende kunst.

2004 – heden: Autonoom beeldend kunstenaar, gericht op vormen van zowel autonome als toegepaste kunst.

Activiteiten algemeen

Actief, o.a als voorzitter, in de Rhedense Beeldende Kunstenaarsgroep. Zitting in of zitting gehad in diverse culturele commissies en werkgroepen o.a. De Culturele Raad Rheden, Bestuur van de Mariënburg in Arnhem en in diverse Alliantiewerkgroepen (Commissie Aankopen en Opdrachten KunstKijkTocht-werkgroepen, IJsselfestival-werkgroep, Tentoonstellingscommissie, Kunstcommissie en de werkgroep Dolle Dinsdag). De Alliantie is de overkoepelende organisatie op het gebied van kunst en cultuur in de gem. Rheden.

Betrokken bij de organisatie en ideevorming van diverse locatieprojecten met beeldende kunst en theater waarbij steeds zowel professionele kunstenaars als amateurs meewerkten.
-Bij De Alliantie (gem. Rheden) met IJsselfestival en Dolle Dinsdag:diverse theaterprojecten rondom o.a. een leegstaande steenfabriek, een voormalig zwembad, particuliere huizen, muziektenten, uiterwaarden en langsvarende boot, een boerderij, een circustent, een voormalig klooster, enz. -Bij theatergroep Crux uit Nijmegen met de voorstellingen: Giftige Parels, Black Beauty, Episode drie, Blue Screen en Ander steen bij de lunch.
-Bij het theaterproject LEF voor basisscholen in Nijmegen met de productie: Keizer Q
-Bij ruim tien producties van het muziektheater SPAAK van het Arentheem College in Arnhem.

Samen met Fred Pohlmann de reisorganisatie “De Grensverlegger” opgezet, die zich toelegt op het studeren in het buitenland met scholieren uit het middelbaar onderwijs, vanaf 2005.

Oprichting van De Dingenfabriek in een bedrijfspand in Velp. De fabriek vormt de paraplu waaronder diverse activiteiten en manifestaties plaatsvinden waarin vormen van toegepaste kunsten centraalstaan.

Mede-initiatiefnemer van Villa Nova Kunstsalon De Steeg ( 2006 t/m 2008). Thematische tentoonstellingen met gerenommeerde kunstenaars en salonavonden met lezingen en discussies.

Organisatie van de jaarlijkse (2006 t/m 2011) twee cultuurzondagen in Velp onder de naam Koffie, Kunst en Keien.
Betrokken bij guerilla-exposities (selectie van kunstenaars en inrichting tentoonstellingen) georganiseerd door lisa in Utrecht in 2007 en 2008.

Oprichting van De Dingenpartij (Partij die opkomt voor de universele rechten van het ding) in 2007.

Idee en uitvoering van vensterbankexpositie in Velp (i.h.k.v. de nationale dingendag op de eerste zondag in oktober) in 2008.

Lezingen in de vorm van causerieën rondom beeldende kunst vanuit een actuele, beschouwelijke en filosofische hoek voor diverse gezelschappen.

Bedenker van de Pronkregatta. Een ambitieus project, gesteund door de provincie Gelderland, om de onmogelijkheid van het bevaren van het Apeldoorns-Dierens kanaal te tarten.

Start van serie cultuurevenementen in de vernieuwde benedenverdieping van De Dingenfabriek in Velp vanaf mei 2012.

Exposities, opdrachten e.d.:

Eenmanstentoonstellingen in De Kolk in Assen, Gemeentemuseum van Arnhem, Conferentieoord Avegoor in Ellecom en in diverse galeries.
Mede-exposant in veel groepstentoonstellingen in o.a. Pulchristudio in Den Haag, Euregio-reizende expositie en op diverse locaties in de gem. Rheden.
Winnaar van de Burgemeester de Bruinprijs in 1972, een culturele aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.
Opdracht relatiegeschenk voor de gem. Rheden in 1993.
Opdracht stoeptegelproject in samenwerking met betonfabriek De Meteoor in 1995.
Opdracht beeldende kunsttoepassing in nieuwbouw van het Tituscollege in Velp in 1997.
Deelnemer aan het televisieprogramma Kunstblik van de Avro in 1999.
Opgenomen in de kunstagenda in 2000.
Opgenomen in de kunstkalender in 2001.
Deelnemer aan de zomertentoonstelling in Kunsthuis 13 in Velp in 2000.
Deelnemer aan de zomertentoonstelling in Kunsthuis 13 in Velp in 2001.
Ontwerp logo en huisstijl voor het Arentheemcollege in Arnhem in 2001.
Deelnemer aan groepstent. “De Keuze” in Velp 2002.
Deelnemer aan groepstent. “het koningskind” in Avegoor, Ellecom, in 2003.
Deelnemer aan groepstent. “de duivelssteen” in Kunsthuis 13 in Velp in 2004.
Vormgeving van de lustrumkrant t.g.v. het twintig jarig bestaan van Kunsthuis 13 in 2004.
Kunsttoepassing met gekleurd ledlicht aan het Arentheem schoolgebouw in Arnhem i.h.k.v. vernieuwbouw 2005.
Interieurontwerp van foyer en filmzaal van het filmtheater Luxor in Zutphen in 2005.
Ontwerp en productie van meubels voor scholen en bedrijven onder de naam “goedmeubel” vanaf 2008.
Boekontwerp en productie van het boek “het thomas a kempis gebouw” in Arnhem incl. tekst en fotografie, in 2008.
Ontwerp en uitvoering van de standbouw voor de tweejaarlijkse groepstentoonstelling Stand Alone in de gemeente Rheden in 2008.
Vormgeving van het groots opgezette jubileumfeest Schrikkel 2008 van het Arentheemcollege in Arnhem.
Ontwerp en uitvoering van de expositiepaviljoentjes in het park van het landgoed Avegoor in Ellecom in 2009. Ontwerp Oranjeplein in Velp i.o.v. Vivare en gem. Rheden in 2010. Decorontwerp voor de musical Little Shop of Horrors t.g.v. jubileum KSG schouwburg Nijmegen 2011 Concept en uitvoering van boekcassette Klein Gebaar i.s.m. schrijver Guus Dijkhuizen. 2012 Inrichting en wandschildering van kunstkamer “De Werkende Fietsbel” in hotel Avegoor te Ellecom. 2012: Samenstelling en presentatie van serie lezingen onder de naam “De Passage”’ i.o.v. RiQQ 2013: Ontwerp en uitvoering van twaalf behuizingen voor kunstwerken van gerenomeerde kunstenaars op het landgoed Avegoor in Ellecom. 2014: Project Circus De Boecop. Serie voorstellingen gebaseerd op een wonderlijk verhaal over Jules Brantsen, telg uit een roemrijk adelijk geslacht, die in 1902 in De Steeg een circustheater bouwde.

2015: Idee, samenstelling en vormgeving van de reizende expositie Gevonden en Bewaard. Op acht locaties tevens een lezing over dit onderwerp. In opdracht van VIVA ontwerp voor een bouwpakket koffietafel plus stoel. Gedurende 2015: Lezingen over De Dingenpartij bij diverse gezelschappen o.a. de bijeenkomst van de dag van de ouderen.

2017: In samenwerking met Theater Lumière een theaterproductie opgezet rond het gezinsdrama van Mata Hari met haar man en haar dochter in de hoofdrol. Een niet eerder verteld verhaal dat zich afspeelde in de gemeente Rheden. Script en vormgeving door De Dingenfabriek.

2018: Met Theater Lumière productie van de voorstelling rondom Giacometti.

Gastlessen kunstgeschiedenis aan hogeschool Saxion in Deventer.

2019: Met Theater Lumière productie van de voorstelling Da Vinci, De Verteller.

2020: Project (foto-installatie, theatervoorstelling, lezingen, aktie tot behoud van de locomotoevenloods De Remise in De Havikerwaard) rondom de geschiedenis van de woongemeenschap De Weert bij voormalige steenfabriek Bingerden.

Initiatief voor en deelnemer aan “Beeldenpark in het Openluchttheater De Pinkenberg”.