oh my god

Geplaatst op: 23 oktober 2018

Thema expositie in Nieuwe Ruimte in Velp: Oh My God.


theater aan huis in de dingenfabriek

Geplaatst op: 23 oktober 2018


Lezing 7 oktober

Geplaatst op: 24 september 2018

Het gelaat als raadsel.

In de causerie “Van Gezicht Naar Portret” laat van Middelkoop een mix van wetenschappers en kunstenaars de revue passeren, wat vermakelijke maar soms ook verontrustende beelden oplevert. Hij schuwt daarbij niet om zelf het houtskool ter hand te nemen om het een en ander te demonstreren.

Kun je door gelaatkunde en schedelmetingen het wezenlijke van een persoon leren kennen? Deze vraag houdt wetenschappers, pseudowetenschappers en kunstenaars al bezig vanaf de Griekse oudheid tot op de huidige dag. Blijkbaar vormt het menselijk gezicht een voortdurend raadsel dat zo prikkelend is dat men er niet op uitgekeken raakt. Het is natuurlijk ook, om uiteenlopende redenen, heel verleidelijk om aan iemands uiterlijk zijn gedrag, zijn karakter, zijn eventuele aanleg voor crimineel gedrag en andere verborgen persoonskenmerken te kunnen aflezen. Zeker in de huidige tijd, waarin o.a. over etnische profilering wordt gesproken, is het voorgaande een nogal omstreden onderwerp.

We leven in het tijdperk van de selfie, whatsapp en facebook. Nooit eerder werden er zoveel gezichten gefotografeerd en gedeeld. Hoogste tijd dus voor een lezing over hoe er gekeken werd en wordt naar het gezicht, met name door wetenschappers en kunstenaars. Beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop duikt in de wereld van o.a. de fysiognomiek en frenologie en wat daarvan in de kunstgeschiedenis is terug te vinden.

En mocht u geïnteresseerd zijn hoe onze nieuwe burgemeester Carol van Eert ervan afkomt wanneer zijn hoofd op de snijtafel wordt gelegd dan moet u zeker komen.

7 oktober, 14 uur, entree € 5,-

Nieuwe Ruimte, Den Heuvel 32, Velp


kunstenaar van de maand

Geplaatst op: 24 september 2018

Van 16 september tot 16 oktober in Nieuwe Ruimte, Den Heuvel, Velp.


open monumentendag 2018

Geplaatst op: 9 augustus 2018

Virtuele Reis door de Europese Architectuurgeschiedenis in De Dingenfabriek in Velp

IN EUROPA” is dit jaar is het thema van de Open Monumenten Dagen.

De Dingenfabriek vroeg zich af wat dat betekent voor de bouwstijlen die we, rondkijkend hier in Velp, om ons heen aantreffen.

Hoe hebben onze bouwheren geput uit de grabbelton van de Europese architectuur-geschiedenis? Vinden we iets terug van de invloed van De Klassieken, van het Romaans, de Gotiek, de Renaissance, de Barok, de Rococo, het Classicisme, de Neostijlen, de Jugendstil of het Functionalisme? En wat is dan authentiek Nederlands, wat vind je hier wel en in de rest van Europa niet?

Op zondag 9 september om 12, 14 en 16 uur gaat Gerrit van Middelkoop in op bovenstaande vragen door middel van een klein reisje door de Europese Architectuur-geschiedenis en een powerpoint met een scala aan relevante geveldetails uit Velp.

Los daarvan is men tussen 11 en 17 uur welkom in De Dingenfabriek om de foto-expositie over dit onderwerp te bekijken en een kopje koffie of thee te gebruiken.

Zondag 9 september van 11 tot 17 uur, vrije inloop.

De Dingenfabriek, Bergweg 24A, Velp