De Grote Geschiedenis Der Dingendynastie

Geplaatst op: 7 december 2016

13_burtynsky De Grote Geschiedenis Der Dingendynastie

De Dingenfabrieklezing 2016

 

Een causerie van Gerrit van Middelkoop over de vragen wanneer de dingen ons de baas zijn geworden, hoe dat zo kwam, wat er aan vooraf ging en hoe het nu verder moet. Uitgangspunt is de afhankelijkheid tussen ontwerper, maker en gebruiker en hoe in de loop der eeuwen het accent daarin steeds wisselde. Dit alles vanuit vooral een kunsthistorisch perspectief.

De Grote Geschiedenis neemt u mee van de vroegste stenen messen uit de steentijd tot aan de robotiseringgedachten van nu. De Industriële Revolutie veroorzaakte een grote ommekeer in onze omgang met de dingen en de nadruk zal dan ook liggen op de psychologische en economische reacties hierop. De voordracht zal worden geïllustreerd met tal van beelden, van Bauhaus tot Dutch Design, van Vincent van Gogh tot Klaas Gubbels.

De causerie in de sfeervolle Dingenfabriek duurt ruim een uur en heeft een pauze. Entree, inclusief een kopje koffie of thee, bedraagt € 5,-

 

Woensdagavond 14 december in De Dingenfabriek Bergweg 24A, Velp, Inloop vanaf 19.30, aanvang 20 uur.

Parkeren: parkeerplaats AH (gratis na 18.00 uur)

 

Reserveren: 026 3647815, email: ria_bosveld@hotmail.com

 

www.dedingenfabriek.nl


Bedreigd Ding 2016

Geplaatst op: 1 november 2016

MP_2610_1530_01wasgoedOp 30 oktober, Nationale Dingendag, is WAPPEREND WASGOED uitgeroepen tot bedreigd ding 2016.
In het bijzijn van zo’n 60 partijleden werd plaatselijk windkracht 8 opgewekt om met een passend beeld deze keuze te vieren.

Wapperend wasgoed als metafoor voor een maatschappij die steeds indirecter wordt. We wekken met windmolens en zonnepanelen elektriciteit op, transporteren die naar onze huizen alwaar in onze droogtrommels die elektriciteit weer wordt omgezet in warmte en wind.


rondfietstocht langs iconische gebouwen in velp

Geplaatst op: 6 september 2016

Op zondag 11 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van 2016 is Iconen en Symbolen. In dat kader heeft De Dingenfabriek een fietsroute ontworpen die langs iconische architectuur in Velp voert. Gebouwen dus die uiterst herkenbaar zijn, emoties oproepen en veel betekenen voor de plaats waar ze staan.

 Stel: Je woont in Velp en bent daar trots op. Er komt bezoek en je maakt met hem of haar een fietstochtje door het dorp met het doel zoveel mogelijk over het heden en verleden van Velp duidelijk te maken. Langs welke iconische gebouwen zou jouw rondje dan gaan?

 De Dingenfabriek heeft daar een voorschot op genomen en een lijst gemaakt met dertien mogelijke gebouwen in Velp die volgens haar hiervoor in aanmerking komen. Een woning van een wereldberoemde architect, een kasteel, het grootste particulier vrijstaande woonhuis van Velp, maar ook het kleinste, een rijksmonument, maar ook een betonkolos die op de slooplijst staat. Publiek wordt van harte uitgenodigd om op zondag 11 september tussen 10 en 17 uur de expositie in De Dingenfabriek te bezoeken waar de dertien gebouwen in het zonnetje worden gezet en waar de fietsroute af te halen is. Men kan ter plekke commentaar geven, kritiek leveren en alternatieven aandragen. Het doel is om met alle opmerkingen de ultieme fietsroute te kunnen samenstellen die recht doet aan de vele facetten van het dorp Velp. Om 13 en 16 uur zal Gerrit van Middelkoop, samensteller van expositie en route, een toelichting geven op de gemaakte keuzes en graag in discussie gaan.

Datum: 11 september tussen 10 en 17 uur.                           Locatie: De Dingenfabriek, Bergweg 24a, Velp.     velp - kopie


concert voor drie hamers

Geplaatst op: 27 juni 2016

concert


Gelders Arcadië

Geplaatst op: 20 juni 2016

Bouwplaats

Op 9 en 10 juli presenteert De Dingenfabriek haar concert voor drie hamers. Maakt u dan een wandeling tussen 12 en 17 uur op landgoed Middachten dan hoort en ziet u de ECHO VAN DE TIJD.IMG_2791