Salon Der Dingen

Geplaatst op: 10 november 2021

Op de avond van de Salon der Dingen zal Gerrit van Middelkoop, oprichter van de Dingenpartij, kort ingaan op de wonderlijke behoefte tot verzamelen. Leidt dingenliefde automatisch tot verzamelwoede of zijn er andere opties? Verder zal hij de speciale aandacht van zijn partij ten aanzien van bedreigde dingen illustreren met een akoestische performance.


Lezing: Als het leven stopt, wat dan?

Geplaatst op: 5 november 2021

Lezingen op 9 nov. in Nieuw Schoonoord in Velp en op 11 nov. in dorpshuis in Rheden. Aanvang: 14 uur.

Als het leven stopt, wat dan?

Op een doodgewone, door-de-weekse-dag naar een lezing over de dood, zitten we daar op te wachten? Het is een ongemakkelijk, maar ook een alledaags gegeven. Beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop bewijst in deze lezing dat ook het praten over dit onderwerp niet zwaar of sentimenteel hoeft te zijn.

Als het leven stopt, wat dan? Het is een universele en tijdloze vraag. De spreker neemt u mee in een luchtige verkenning hoe men daar, ver weg en dicht bij huis, in de loop der eeuwen, in uiteenlopende culturen en onder verschillende omstandigheden tegen aan keek. Interessant is ook hoe de actuele stand van zaken is, welke nieuwe opvattingen er ontwikkeld worden. Het zijn soms in onze ogen bizarre ideeën, maar bij nadere beschouwing zijn ze vaak heel praktisch, en logisch. De lezing wordt verlucht met veel plaatjes en anekdotes. Ook voorbeelden uit de literatuur en de film zullen de revue passeren. Soms overheerst het zwart van de rouw, vaak ook is het een kleurrijk en feestelijk vertoon.

En hoe goed kennen wij de laatste rustplaatsen in onze eigen gemeente? In een heuse quiz wordt tot slot uw kennis hierover getest.


Rhedens landschap, toen, nu en in de toekomst

Geplaatst op: 26 oktober 2021

De bekendste boswachter van de regio Rheden, Walter de Wit, en kunstenaar Gerrit van Middelkoop nemen je mee in een tijdreis door het prachtige Rhedense landschap. Met veel plaatjes en verhalen zoals niemand anders ze kan vertellen. Ze zetten je aan het denken: hoe kunnen we zo goed mogelijk zorgen voor onze omgeving, zodat nog vele generaties mogen genieten van het bos, de heide, de IJssel en al het andere moois dat de gemeente Rheden ons biedt? Je bent donderdag 4 november om 19.30 uur van harte welkom.

Bibliotheek Dieren, Ericaplein 5. Entree: € 5,00 voor leden van de bibliotheek, € 7,50 voor niet-leden, plusabonnementhouders: gratis. Reserveren kan via de Bibliotheek Dieren (0313-41 54 76) of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Meer informatie? Bel of mail met: Ilse Paulus, lees/mediacoach van de Bibliotheek Veluwezoom: ilse.paulus@bibliotheekveluwezoom.nl – tel. 06-44 29 41 85


open monumentendag 2021

Geplaatst op: 3 september 2021


lezing over de havikerwaard

Geplaatst op: 25 juli 2021

De lezing op 22 augustus is vol, daarom doen we de lezing nog een keer op 5 september, weer om 15.30 uur. Er kan gereserveerd worden via: ria_bosveld@hotmail.com of 026 3647815