straatnieuws

Geplaatst op: 9 november 2015

IMG_2583Na zeventig jaar weer eens een degelijke onderhoudsbeurt. Nu is De Dingenfabriek weer voor een ieder toegankelijk. Wel zijn natuurlijk oude klinkertjes hergebruikt.


bedreigd ding 2015

Geplaatst op: 30 oktober 2015

IMG_1071[1] - kopie

Bedreigd Ding 2015 is geworden: De sigaret.

De voortekenen waren er: oktober was uitgeroepen tot aktiemaand Stoptober (stoppen met rokencampagne), stichting Clean Air vroeg om wetgeving tegen het roken op balkons e.d., krantenberichten wezen op de verwachtingen dat één op de drie Chinese mannen zal overlijden aan de gevolgen van roken en, vers van de pers, Johan Cruijf heeft longkanker. Niet dat de sigarettenconsumptie, wereldwijd gezien, terugloopt. Een interessant geval dat in honderden grafieken te bestuderen valt. Als symbool voor dit fenomeen werd door De Dingenpartij de Marlboro man ten tonele gevoerd; drie van de Marlboro acteurs overleden aan longkanker. De performance tijdens het drukbezochte Dingenpartijcongres bestond uit het opsteken van een sigaret in een rookdichte cel, waarna een rookmachine zorgde voor de uiteindelijke verdwijntruc; man met sigaret gingen in rook op.


kunst en vliegwerk

Geplaatst op: 7 oktober 2015

IMG_0974Nu te zien in de raadzaal van het gemeentehuis van Rheden in De Steeg. Dit beeld van De Dingenfabriek was te hoog voor de reguliere expositieruimte van galerie De Engel op de omloop op de eerste verdieping, vandaar deze eervolle plek. Het beeld is een onderdeel van de groepsexpositie Kunst en Vliegwerk van de Rhedens kunstenaars. Nog te zien tot 5 november tijdens de kantooruren. Om de raadzaal te betreden moet je eerst de bode vragen.


week van de eenzaamheid

Geplaatst op: 7 oktober 2015

De week van 27 september tot 4 oktober is uitgeroepen tot week van de eenzaamheid. De Dingenfabriek heeft in opdracht van VIVA een bouwpakketje ontworpen waarmee je in een handomdraai een tafel met stoel waar dan ook kunt neerzetten. De Spaander in Rheden heeft het ontwerp in oplage vervaardigd. Schuif aan en drink een kopje koffie mee.IMG_2401


nieuws

Geplaatst op: 13 mei 2015

Een bijzonder evenement in De Dingenfabriek op zaterdag 19 maart 2016. Vanaf 12.45 uur worden door middel van een grote projectie de partijen van het Kandidatentoernooi schaken in Moskou live gevolgd. Daar strijden acht wereldtoppers, onder wie de 21-jarige Nederlands kampioen Anish Giri, in een toernooi van bijna drie weken om de eerste plaats die recht geeft om de later dit jaar in New York te spelen match om het wereldkampioenschap.

De 7e ronde wordt gevolgd in De Dingenfabriek. De 1e-bord speler van de Velpse Schaakvereniging, Martijn Boele, geeft uitleg bij de partijen. Dit gebeurt in drie blokken van ongeveer een uur. Tussendoor kunnen bezoekers meedoen aan twee ronden van een quiz met gevarieerde vragen over het verleden en heden van het schaken. De hele middag zal het publiek sterk worden betrokken bij de activiteiten. Het programma is als volgt:

12.45 – 13.00     | inloop en introductie

13.00 – 13.45     | uitleg bij de partijen

13.45 – 14.15     | 1e ronde quiz

14.15 – 15.15     | uitleg bij de partijen

15.15 – 15.45     | 2e ronde quiz

15.45 – 17.45     | uitleg bij de partijen

17.45 –  ??.??     | afsluiting met een drankje

 

Elke schaakliefhebber, jong of oud, beginner of sterk, is welkom. De toegang is gratis. Er geldt een ‘vrije inloop’ dus men hoeft niet de hele middag te blijven. We garanderen een gezellige schaakmiddag. De Velpse Schaakvereniging nodigt u van harte uit!

 

www.velpsesv.nl            Eric de Winter, tel. 026-3642433